Święta Wielkanocne

Święta Wielkanocne… od dzieciństwa ten czas kojarzę z ciepłem, z wiosną, kolorowymi pisankami ze święconki oraz tradycyjnymi i smacznymi potrawami świątecznymi. Czasem spędzonym w gronie najbliższych i długich rozmowach przy świątecznym stole…

wiosenny czas

Wielkanoc jest jednym z najstarszych świąt, upamiętniającą śmierć oraz zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielki tydzień to czas przed świętami wielkanocnymi. Ważnymi momentami i zwyczajami przed oraz po świętach są:

Karnawał i ostatki

Środa popielcowa

Wielki Post

Śródpoście

Niedziela Palmowa

Wielki Czwartek

Wielki Piątek

Wielka Sobota

Wielka Niedziela (Wielkanoc)

Poniedziałek Wielkanocny- lany poniedziałek (Śmingus-Dyngus)

Okres Świąt, to czas przygotowań… Od uporządkowania domu, ogródka po naszą wiarę (spowiedź świętą i modlitwę). Jest to również świetny czas na kuchenne rewolucje i przyrządzenie pysznych świątecznych potraw 🙂 zaczynając od samego początku…święconka!

Święta Wielkanocnejakie produkty powinniśmy włożyć do koszyczka i co one oznaczają?

chleb – jest symbolem ciała Jezusa

baranek (zazwyczaj z masła lub pieczony chlebek) – jest symbolem zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa

jajka (pisanki) – są symbolem rodzącego się życia

wędlina (kawałek szynki lub kiełbaski) – jest symbolem dostatku i płodności

chrzan – jest symbolem siły

sól i pieprz– jest symbolem prawdy oraz oczyszczenia domostwa od złego

ser– jest symbolem zdrowia ludzi i zwierząt hodowlanych

babka (ciasto) – jest symbolem wszechstronnych umiejętności

Do koszyczka dodaje się również kilka gałązek bukszpanu (gryczpan-nazwa z Wielkopolski). Bukszpan to symbol nadziei na zmartwychwstanie Jezusa, oznacza również życie i nieśmiertelność

pomysły na szybkie wykonanie kolorowych pisanek znajdziecie tutaj

Jakie tradycyjne świąteczne potrawy powinny znaleźć się na naszym stole?

chleb ze święconki

babka domowego wypieku

mazurek wielkanocny zdobiony

pascha

kołacz

sernik (przekładaniec) lub miodownik

pasztet domowej roboty

pieczone mięso

wędzona szynka

kiełbasa

ćwikła z chrzanem

żurek (biały barszcz) lub zupa chrzanowa

rzeżucha (symbol rodzącego się życia i sił witalnych), a na nim baranek

na śniadanie wielkanocne, jajko ! 🙂

Niezależnie od tego w jakiej części kraju mieszkamy, wciąż spotykamy się z podtrzymywanymi tradycjami wielkanocnymi. W wielu miejscach Polski kontynuuje się dawne obyczaje. Przykłady? Na wsiach podkrakowskich możemy spotkać barwne pucheroki albo usmoloną „Siudą Babę”. Praktykę się również odpust z kramami tzw. Emaus. W innych miejscowościach w święta wielkanocne można zostać oblanym wodą Śmierguśnicy. Zwyczaje te są częścią naszych tradycji, warto więc je zapamiętać nawet gdy ich nie praktykujemy 🙂

Kilka świątecznych tradycji zza granicy

Włochy : włosi nie polewają się wodą w Poniedziałek Wielkanocny. Święta spędzają poza domem. Najważniejszym elementem jest tradycyjny obiad, podczas którego spożywają jagnięcinę lub baraninę

Wielka Brytania : symbolem Świąt tego kraju jest zając. Podczas Świąt odbywają się różne konkursy i zabawy, np. zawody w turlaniu ugotowanych na twardo jaj

Australia : podczas Świąt w Kościołach organizowane jest tradycyjne duże śniadanie wielkanocne pośród ubogich i biednych. W Poniedziałek Wielkanocny dzieci zbierają słodycze ukryte w ogrodzie

Niemcy : nasi zachodni sąsiedzi, również zbierają słodycze w ogrodzie w Poniedziałek. Tak jak i u nas święci się święconkę (nie dotyczy jajek-Niemcy stukają się nimi przy śniadaniu wielkanocnym ). Przed Kościołami rozpala się ogniska, aby zapalić świece paschalne i przenieść poświęcony ogień do domów

Uwielbiam gotować i spędzać czas w kuchni… Chciałabym podzielić się z Wami kilkoma przydatnymi przepisami podczas Świąt Wielkanocnych. Są proste w wykonaniu i nie zajmą dużo czasu. Pysznie, smacznie i zdrowo 🙂

Co to byłyby za święta bez mazurka?

Mazurek bez cukru i masła z migdałami

Składniki, jakie będziesz potrzebować :

200 g mąki migdałowej

2 białka

2 czekolady deserowe

1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

165 g stewii Natusweet w kryształkach 1:1

płatki migdałowe do dekoracji

Jak przygotować mazurki?

Białka ubić na sztywna piankę. Mąkę migdałową wymieszać ze Stewią i białkami. Dodać aromat migdałowy. Następnie wysmarować blachę na mazurki olejem i przełożyć do niej zrobioną wcześniej masę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Teraz rozpuścić dwie czekolady w wodnej kąpieli. Kiedy masa będzie płynna rozsmarować ją na cienkim cieście. Całość można udekorować płatkami z migdałów lub w inny wybrany przez siebie sposób 👍

GOTOWE 🙂

Jajka z pastą z awokado

Składniki jakie będziesz potrzebować :

1 awokado

6 jajek

1 ząbkek czosnku

świeży koper

szczypta kminu rzymskiego

2 łyżki soku z cytryny

0,5 łyżeczki miodu

sól i pieprz do smaku

Jak przygotować danie?

Jajka ugotować na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Jajko po ugotowaniu ostudzić, obrać i przekroić na pół. Ze środka wydrążyć żółtka. Obrać awokado i przełożyć do rozdrabniacza razem z żółtkami, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, szczyptą kminu. Masą, która powstała nafaszerować białka. Na wierz można położyć gałązek świeżego kopru lub pietruszki 👍

Jajka z awokado to świetnie rozwiązanie dla osób będących na diecie białkowo-tłuszczowej (jednak bez dodatku miodu) dla kulturystów i osób trenujących siłowo

GOTOWE 🙂

Sałatka z burakiem, serem fetą i jajkiem z jabłkowym dressingiem

Składniki jakie będziesz potrzebować :

(na dwie porcje) :

2-3 jajka

1 opakowanie mixu sałat z radicchio

2 średnie buraki

100 gram sera feta

2 łyżki białego i czarnego sezamu

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżką ocru jabłkowego

1 łyżeczką miodu

sól i pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę?

Umyć buraczki, zawinąć w aluminiową folię i piec do miękkości w 180 stopniach. Jak przestygną, obrać i pokroić w kostkę lub plastry. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i pokroić w ósemeczki. Ser feta osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Olej rzepakowy wymieszać z octem jabłkowym i łyżeczką miodu. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do miski sałatę, buraki i ser feta. Całość wymieszać. Na wierzch ułożyć cząstki jajka. Polać dresingiem i posypać sezamem lub ziołami. Polecam bazylię lub świeży majeranek 👍

GOTOWE 🙂

Święta wielkanocne w gotowości!

Radosnych Świąt i Wesołego Alleluja kochani ❤️❤️❤️

Dodaj komentarz