wielkanocne pyszności, czas start! Święta tuż tuż… pokoje, łazienki w domu lśnią, wszystko wysprzątane aż miło ! Czas na smakołyki 🙂
W kuchennej szafce szukamy skoroszytów ze sprawdzonymi przepisami. Hmm… gdzie ja to włożyłam/em, gdzie zapisałam/em? Aby uniknąć niepotrzebnych i dodatkowych sytuacji stresowych w związku z poszukiwaniem przepisów na wielkanocne pyszności, tj.: mazurki, babeczki lub ciasto wielkanocne wrzucam gotowe, zdrowe i w miarę szybkie w wykonaniu sprawdzone przepisy 👍

Wielkanocne Pyszności- Jakie przepisy tutaj znajdziecie? Po kolei:
I. Babki i babeczki wersja bez cukru i dla alergików (też zaliczam się do tego grona)
II. Ciasto „Leśny Mech”
III. Mazurki w wersji bez cukru i z cukrem trzcinowym
IV. Delikatny deser galeretka z czerwonymi owocami
Nie musimy rezygnować ze swojej diety w Święta. Po prostu unikamy niektórych składników i działamy według „zdrowego” przepisu. Nie oznacza to, że wielkanocne pyszności: ciasta lub potrawy będą gorsze, niesmaczne i brzydko będą się prezentowały. Wręcz przeciwnie! Mazurki nie muszą ociekać duża ilością lukru lub masy cukrowej. Babki bez nadmiernej ilości cukru, a posypane delikatnie cukrem pudrem są równie smaczne i mogą ładnie prezentować się na naszym wielkanocnym stole lub święconce. Ciasto i desery również można zmodyfikować 😁 Uwielbiam eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe przepisy, a te które znajdą się poniżej mogę ze spokojna głową Tobie polecić 👍 wielkanocne pyszności czekają, więc bierzemy się do pracy! ☺️

Na pierwszy rzut babki i babeczki! Przepis dla alergików i wegan. Mhm… dla wszystkich 😁 W przepisie poniżej nie ma cukru, glutenu, a babka jest 100% wegańska :
WEGAŃSKA BABKA
Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
1,5 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (można zastąpić napojem ryżowym naturalnym BIO)
ekstrakt waniliowy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować babkę?
mąkę, sodę oraz proszek przesiać do miski, dodać ksylitolu i wymieszać. Dolać mleko roślinne, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i cytryny. Całość wymieszać rózgą kuchenną. Wylać do formy i piec w piekarniku w 180° C, przez ok. 35-40 minut. Kiedy babka przestygnie można posypać pudrem 👍

BABKA WIELKANOCNA
Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?
1 szklanka mąki jaglano-ryżowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 sszklanka oleju rzepakowego
Jak przygotować babkę?
jajka z cukrem trzcinowym ubić na puszystą masę. Na przemian dodawać przesiane mąki z proszkiem i olejem. Mieszać na małych obrotach (stopniowo dodaj mąkę i olej). Masę przełożyć do wysmarowanej formy. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 60 minut. Babkę posypać pudrem 👍

BABECZKI BEZ CUKRU
Jakie składniki będziesz potrzebować (porcja 20 babeczek) ?
1/2 szklanki mąki ryżowej
1,5 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki cukru trzcinowego lub cukru brzozowego
1 łyżka nasion chia (zmielić na proszek)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka mleka owsianego
konfitura jako nadzienie (śliwkowa lub malinowa – jaką chcesz)
sok z buraka (trochę do zabarwienia ciasta)
Składniki na krem malinowy :
miseczka malin
syrop z agawy
2 gęste części z puszki mleczka kokosowego (lub wersja zwykła ok. 300 ml kremówki)
Jak przygotować babeczki?
przesiać mąki do dużej miski i dodawać pozostałe suche składniki. Wymieszać. Wlać mleko, roztopiony ale ostudzony olej kokosowy. Całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Włożyć ciasto do foremek (3/4 wysokości- łyżka ciasta- konfitura- łyżka ciasta). Całość piec 20 minut w temperaturze 190° C. Wszystkie pozostawić do wystudzenia. Mleczko kokosowe/ kremówkę (wcześniej schłodzone), ubić na sztywno, dodawać maliny i syrop z agawy. Wymieszać na gładką masę. Całość nałożyć na wierzch babeczek. Gotowe👍

CIASTO LEŚNY MECH
Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?
125 ml oleju rzepakowego
200 g mąki bezglutenowej
40 g cukru trzcinowego
1 banan
200 g szpinaku (mrożonego lub świeży)
łyżeczka proszku do pieczenia
śmietanka ryżowa do ubijania
łyżka syropu roślinnego (lub melasy)
wegański ttwarożek kanapkowy
borówki lub granat
Jak przygotować ciasto?
szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Banan i cukier trzcinowy zblendować na gładziutką masę dodając szpinak. Dodawać proszek do pieczenia i mąkę, po czym wymieszać. Przełożyć ciasto do wcześniej u szykowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec ok.45 minut w temperaturze 180° C. Wystudzone ciasto przekroić na 2-3 części (górna najcieńsza). Ubić nas sztywno śmietankę i dodać syrop z serkiem. Całość zmiksować. Wyłożyć na część dolną ciasta i posypać borówkami lub malinami . Przykryć drugą warstwą i pozostałą ubite śmietankę wyłożyć na kolejną warstwę, wyłożyć znów owocami. Nas sam wierzch położyć ostatnia najcieńszą warstwę ciasta. Można wyłożyć owocami lub pozostawić bez niczego. Gotowe 👍

Czas na MAZURKI wielkanocne ! ☺️
MAZUREK W WERSJI FIT
Jakie składniki będziesz potrzebować ?
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych)
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki orzechów włoskich i nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 duże awokado (najlepiej miękkie)
1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
bakalie, cytrusy lub żurawina posłużą jako ozdoba
Jak przygotować mazurka ?
wiórki kokosowe, orzechy, sezam, daktyle, olej kokosowy, startą skórkę cytryny i sok zblendować w mikserze na masę-ciasto na spód mazurka. Na prostokątnej blaszce ugnieść ciasto i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Później przekroić awokado i wydrążyć z nich miąższ odrzucając pestki i skórkę. Dodać miód i sok z cytryny. Zblendować. Masę przelać na zimne ciasto i udekorować czym się chce 😁 Później odstawić do lodówki i podawać schłodzone. Gotowe 👍

MAZUREK KOKOSOWY Z MALINAMI – wersja wegańska
Jakie składniki będziesz potrzebować?
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanki oleju kokosowego (zimnego)
1/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanka syropu z agawy lub miodu
szczypta soli
Do wykonania masy będziesz potrzebować :
2 łyżki cukru trzcinowego
1 duża puszka mleka kokosowego lub 400 ml mleka kokosowego
1/4 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka roślinnego z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i kilka łyżek konfitury malinowej
garść płatek migdałowych
Jak przygotować mazurka?
podgrzać w małym rondelku mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii, cukier trzcinowy i kardamon. Połączyć w szklance mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Kiedy mleko kokosowe zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wlewać powoli mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać trzepaczką. Po chwili całość znów odstawić na ogień i mieszać do momentu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje. Później przestudzić. Na spód mazurka wylać budyń kokosowy. Nałożyć kilka łyżeczek konfitury z malin i rozprowadzić po powierzchni. Posypać płatkami migdałów i ozdobić czym chcemy 😁 Gotowe 👍

MAZUREK PEŁNOZIARNISTY
1/2 mąki owsianej
1/2 mąki pełnoziarnistej
2 łyżki mleka 2%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jak przygotować krem?
1,5 szklanki mleka 2%
3/4 szklanki kaszy jaglanej
8 suszonych daktyli
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 banan
daktyle lub płatki migdałowe jako ozdoba
Jako przygotować mazurka?
wszystkie składniki na ciasto złączyć ze sobą i wyrobić. Kule ciasta odłożyć na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkować i przełożyć do formy (nakłuć dziurki widelcem). Piec w piekarniku w 180° C przez 15 minut.
Przygotowanie kremu:
przepłukać kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się posmaku goryczy. Gotować w mleku z dodatkiem pokrojonych daktyli, aż do wchłonięcia przez kaszę płynnej konsystencji. Dodać do kaszy rozgniecionego banana i roztopioną gorzką czekoladę. Całość zblendować. Masę przełożyć na ostudzony spód. Udekorować daktylami lub płatkami migdałów i odłożyć do lodówki. Gotowe 👍

A może by tak coś lekkiego, owocowego a zarazem pysznego… Kto lubi galaretki? 😁 Moja propozycja nie tylko na święta:
GALARETKA WINOGRONOWA Z CZERWONYMI OWOCAMI
Jakich składników będziesz potrzebować (porcja dla 6 osób)?
200 g malin
50 g czerwonych porzeczek lub 200 g truskawek
50 g borówek
2 łyżki żelatyny w proszku
750 ml soku z ciemnych winogron
1 łyżka octu balsamicznego
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 cytryny
1/2 pęczka mięty
Jak przygotować galaretkę?
rozpuścić żelatynę w 150 ml soku winogronowego,. Dodać ocet balsamiczny, cukier i pozostały sok winogronowy. Odstawić do wystygnięcia. Owoce rozmieścić warstwami w 6 pucharkach lub szklankach. Truskawki, porzeczki i maliny. Na wierzchu ułożyć kilka liści mięty. Zalać przygotowana galeretką. Wstawić do lodówki. Po pewnym czasie podawać z cząstkami cytryny, łyżeczką jogurtu naturalnego i listkiem mięty. Gotowe 👍

Wielkanocne pyszności gotowe, życzę Wam Radosnych i smacznych Świąt kochani
💛💛💛