wielkanocne pyszności

wielkanocne pyszności, czas start! Święta tuż tuż… pokoje, łazienki w domu lśnią, wszystko wysprzątane aż miło ! Czas na smakołyki 🙂

W kuchennej szafce szukamy skoroszytów ze sprawdzonymi przepisami. Hmm… gdzie ja to włożyłam/em, gdzie zapisałam/em? Aby uniknąć niepotrzebnych i dodatkowych sytuacji stresowych w związku z poszukiwaniem przepisów na wielkanocne pyszności, tj.: mazurki, babeczki lub ciasto wielkanocne wrzucam gotowe, zdrowe i w miarę szybkie w wykonaniu sprawdzone przepisy 👍

przygotuj potrzebne składniki 🙂

Wielkanocne Pyszności- Jakie przepisy tutaj znajdziecie? Po kolei:

I. Babki i babeczki wersja bez cukru i dla alergików (też zaliczam się do tego grona)

II. Ciasto „Leśny Mech”

III. Mazurki w wersji bez cukru i z cukrem trzcinowym

IV. Delikatny deser galeretka z czerwonymi owocami

Nie musimy rezygnować ze swojej diety w Święta. Po prostu unikamy niektórych składników i działamy według „zdrowego” przepisu. Nie oznacza to, że wielkanocne pyszności: ciasta lub potrawy będą gorsze, niesmaczne i brzydko będą się prezentowały. Wręcz przeciwnie! Mazurki nie muszą ociekać duża ilością lukru lub masy cukrowej. Babki bez nadmiernej ilości cukru, a posypane delikatnie cukrem pudrem są równie smaczne i mogą ładnie prezentować się na naszym wielkanocnym stole lub święconce. Ciasto i desery również można zmodyfikować 😁 Uwielbiam eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe przepisy, a te które znajdą się poniżej mogę ze spokojna głową Tobie polecić 👍 wielkanocne pyszności czekają, więc bierzemy się do pracy! ☺️

ozdoby na mazurki

Na pierwszy rzut babki i babeczki! Przepis dla alergików i wegan. Mhm… dla wszystkich 😁 W przepisie poniżej nie ma cukru, glutenu, a babka jest 100% wegańska :

WEGAŃSKA BABKA

Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki ryżowej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego

1,5 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (można zastąpić napojem ryżowym naturalnym BIO)

ekstrakt waniliowy

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować babkę?

mąkę, sodę oraz proszek przesiać do miski, dodać ksylitolu i wymieszać. Dolać mleko roślinne, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i cytryny. Całość wymieszać rózgą kuchenną. Wylać do formy i piec w piekarniku w 180° C, przez ok. 35-40 minut. Kiedy babka przestygnie można posypać pudrem 👍

piękna babka wielkanocna

BABKA WIELKANOCNA

Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?

1 szklanka mąki jaglano-ryżowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 sszklanka oleju rzepakowego

Jak przygotować babkę?

jajka z cukrem trzcinowym ubić na puszystą masę. Na przemian dodawać przesiane mąki z proszkiem i olejem. Mieszać na małych obrotach (stopniowo dodaj mąkę i olej). Masę przełożyć do wysmarowanej formy. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 60 minut. Babkę posypać pudrem 👍

świąteczna babka

BABECZKI BEZ CUKRU

Jakie składniki będziesz potrzebować (porcja 20 babeczek) ?

1/2 szklanki mąki ryżowej

1,5 szklanki mąki owsianej

2/3 szklanki cukru trzcinowego lub cukru brzozowego

1 łyżka nasion chia (zmielić na proszek)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki oleju kokosowego

1 szklanka mleka owsianego

konfitura jako nadzienie (śliwkowa lub malinowa – jaką chcesz)

sok z buraka (trochę do zabarwienia ciasta)

Składniki na krem malinowy :

miseczka malin

syrop z agawy

2 gęste części z puszki mleczka kokosowego (lub wersja zwykła ok. 300 ml kremówki)

Jak przygotować babeczki?

przesiać mąki do dużej miski i dodawać pozostałe suche składniki. Wymieszać. Wlać mleko, roztopiony ale ostudzony olej kokosowy. Całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Włożyć ciasto do foremek (3/4 wysokości- łyżka ciasta- konfitura- łyżka ciasta). Całość piec 20 minut w temperaturze 190° C. Wszystkie pozostawić do wystudzenia. Mleczko kokosowe/ kremówkę (wcześniej schłodzone), ubić na sztywno, dodawać maliny i syrop z agawy. Wymieszać na gładką masę. Całość nałożyć na wierzch babeczek. Gotowe👍

pyszne babeczki

CIASTO LEŚNY MECH

Jakie składniki będziesz potrzebować (foremka 25×10)?

125 ml oleju rzepakowego

200 g mąki bezglutenowej

40 g cukru trzcinowego

1 banan

200 g szpinaku (mrożonego lub świeży)

łyżeczka proszku do pieczenia

śmietanka ryżowa do ubijania

łyżka syropu roślinnego (lub melasy)

wegański ttwarożek kanapkowy

borówki lub granat

Jak przygotować ciasto?

szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Banan i cukier trzcinowy zblendować na gładziutką masę dodając szpinak. Dodawać proszek do pieczenia i mąkę, po czym wymieszać. Przełożyć ciasto do wcześniej u szykowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec ok.45 minut w temperaturze 180° C. Wystudzone ciasto przekroić na 2-3 części (górna najcieńsza). Ubić nas sztywno śmietankę i dodać syrop z serkiem. Całość zmiksować. Wyłożyć na część dolną ciasta i posypać borówkami lub malinami . Przykryć drugą warstwą i pozostałą ubite śmietankę wyłożyć na kolejną warstwę, wyłożyć znów owocami. Nas sam wierzch położyć ostatnia najcieńszą warstwę ciasta. Można wyłożyć owocami lub pozostawić bez niczego. Gotowe 👍

leśny meszek pięknie prezentuje się jako ozdoba na wielkanocnym stole

Czas na MAZURKI wielkanocne ! ☺️

MAZUREK W WERSJI FIT

Jakie składniki będziesz potrzebować ?

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych)

2 łyżki sezamu

1/2 szklanki orzechów włoskich i nerkowca

1 łyżka oleju kokosowego

starta skórka z cytryny

sok z cytryny

2 duże awokado (najlepiej miękkie)

1/2 szklanki miodu wielokwiatowego

bakalie, cytrusy lub żurawina posłużą jako ozdoba

Jak przygotować mazurka ?

wiórki kokosowe, orzechy, sezam, daktyle, olej kokosowy, startą skórkę cytryny i sok zblendować w mikserze na masę-ciasto na spód mazurka. Na prostokątnej blaszce ugnieść ciasto i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Później przekroić awokado i wydrążyć z nich miąższ odrzucając pestki i skórkę. Dodać miód i sok z cytryny. Zblendować. Masę przelać na zimne ciasto i udekorować czym się chce 😁 Później odstawić do lodówki i podawać schłodzone. Gotowe 👍

domowe mazurki

MAZUREK KOKOSOWY Z MALINAMI – wersja wegańska

Jakie składniki będziesz potrzebować?

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki mąki jaglanej

3/4 szklanki oleju kokosowego (zimnego)

1/4 szklanki zimnej wody

1/4 szklanka syropu z agawy lub miodu

szczypta soli

Do wykonania masy będziesz potrzebować :

2 łyżki cukru trzcinowego

1 duża puszka mleka kokosowego lub 400 ml mleka kokosowego

1/4 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/3 szklanki mleka roślinnego z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i kilka łyżek konfitury malinowej

garść płatek migdałowych

Jak przygotować mazurka?

podgrzać w małym rondelku mleko kokosowe, ekstrakt z wanilii, cukier trzcinowy i kardamon. Połączyć w szklance mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Kiedy mleko kokosowe zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i wlewać powoli mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać trzepaczką. Po chwili całość znów odstawić na ogień i mieszać do momentu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje. Później przestudzić. Na spód mazurka wylać budyń kokosowy. Nałożyć kilka łyżeczek konfitury z malin i rozprowadzić po powierzchni. Posypać płatkami migdałów i ozdobić czym chcemy 😁 Gotowe 👍

domowe wykonanie mazurka (lukier ozdobny bez glutenu można zamówić przez e-sklep -kliknij aby zobaczyć )

MAZUREK PEŁNOZIARNISTY

1/2 mąki owsianej

1/2 mąki pełnoziarnistej

2 łyżki mleka 2%

2 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Jak przygotować krem?

1,5 szklanki mleka 2%

3/4 szklanki kaszy jaglanej

8 suszonych daktyli

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

1 banan

daktyle lub płatki migdałowe jako ozdoba

Jako przygotować mazurka?

wszystkie składniki na ciasto złączyć ze sobą i wyrobić. Kule ciasta odłożyć na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkować i przełożyć do formy (nakłuć dziurki widelcem). Piec w piekarniku w 180° C przez 15 minut.

Przygotowanie kremu:

przepłukać kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się posmaku goryczy. Gotować w mleku z dodatkiem pokrojonych daktyli, aż do wchłonięcia przez kaszę płynnej konsystencji. Dodać do kaszy rozgniecionego banana i roztopioną gorzką czekoladę. Całość zblendować. Masę przełożyć na ostudzony spód. Udekorować daktylami lub płatkami migdałów i odłożyć do lodówki. Gotowe 👍

domowy mazurek spód orzechowy (przepis na mazurek orzechowy)

A może by tak coś lekkiego, owocowego a zarazem pysznego… Kto lubi galaretki? 😁 Moja propozycja nie tylko na święta:

GALARETKA WINOGRONOWA Z CZERWONYMI OWOCAMI

Jakich składników będziesz potrzebować (porcja dla 6 osób)?

200 g malin

50 g czerwonych porzeczek lub 200 g truskawek

50 g borówek

2 łyżki żelatyny w proszku

750 ml soku z ciemnych winogron

1 łyżka octu balsamicznego

5 łyżek cukru trzcinowego

1/2 cytryny

1/2 pęczka mięty

Jak przygotować galaretkę?

rozpuścić żelatynę w 150 ml soku winogronowego,. Dodać ocet balsamiczny, cukier i pozostały sok winogronowy. Odstawić do wystygnięcia. Owoce rozmieścić warstwami w 6 pucharkach lub szklankach. Truskawki, porzeczki i maliny. Na wierzchu ułożyć kilka liści mięty. Zalać przygotowana galeretką. Wstawić do lodówki. Po pewnym czasie podawać z cząstkami cytryny, łyżeczką jogurtu naturalnego i listkiem mięty. Gotowe 👍

pyszne owocowe galaretki

Wielkanocne pyszności gotowe, życzę Wam Radosnych i smacznych Świąt kochani

💛💛💛

Dodaj komentarz