Witamina D – właściwości i korzyści dla naszego organizmu
Kto jest ciepłolubny, tak jak ja? 🙂 Słońce… świeć jak najdłużej!
Piękne słoneczne dni przed nami, więc korzystajmy z nich jak najwięcej 🙂 Promienie słońca (światło słoneczne) ogrzewają nasze ciało… no i dodatkowo są najważniejszym źródłem witaminy D. Będąc pod wpływem promieniowania UVB, możemy pokryć nawet ok.90 % dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Efektywna synteza skórna (przy bezchmurnym niebie), przypada na miesiące maj- wrzesień, pomiędzy godzinami 10:00-15:00. Niestety, nie możemy cieszyć się promieniami słońca przez cały rok… W okresie jesieni i zimy niektórzy z nas wspierają się suplementami

Ile czasu potrzeba na wytworzenie się odpowiedniej ilości wit. D?
Dla osób o jasnej karnacji, 15-sto minutowy pobyt na zewnątrz z odsłoniętymi przedramiona, podudziami z brakiem filtrów wystarcza aby wytworzyła się odpowiednia ilość wit. D (2000-4000 IU/dobę). Jeśli przebywamy dłużej na słońcu bez żadnego okrycia i kremu z filtrem, to w naszym organizmie następują procesy rozpadu wit. D. Powstają wtedy związki nieaktywne tj.: tachysterol, suprasterol, lumisterol. Związki te zapobiegają toksycznemu zbieraniu się w organizmie
W czasach współczesnych wit. D ma szerokie zastosowanie w profilaktyce, ale również w leczeniu różnych chorób. Nie kojarzy się jej wyłącznie z regulacją gospodarki wapniowo- fosforanowej
Dlaczego witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu? O tym poniżej
Witamina D zwana inaczej „eliksirem życia” należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (tak jak witamina A, E i K). Jest magazynowana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie, nie jest wydalana z moczem. Dzieli się na dwie formy pochodzenia (pokarmowe):
pochodzenia roślinnego (jako witamina D2- ergokalcyferol)
pochodzenia zwierzęcego (jako witamina D3- cholekalcyferol)
Żywność którą spożywamy to 20% zapotrzebowania na wit. D / dzień
Gdzie znajdziemy ergokalcyferol? Znajduje się on w grzybach, drożdżach. A w jakich produktach znajdziemy cholekalcyferol? Są to produkty pochodzenia zwierzęcego tj.: tłuste ryby (makrela, sardynka, łosoś), dalej: jaja, wątróbka, rybie oleje- tran. W mniejszych ilościach znajdziemy go w mięsie drobiowym, czerwonym, ale również w produktach i podrobach mlecznych

Źródła wit. D
PRODUKTY
ZAWARTOŚĆ WIT. D
zółtko jaj
54 IU
krowie mleko
0,4-1,2 IU/100 ml
mleko kobiety (pokarm)
1,5-8 IU/ 100 ml
łosoś
540 IU/ 100 g
śledź w oleju
808 IU/ 100 g
węgorz świeży
1200 IU/ 100 g
grzyby shitake
100 IU/ 100 g
Zalecana dawka wit.D
NOWORODKI <32. tygodnia ciąży: zaleca się rozpoczęcie suplementacji od dawki 800 IU/ dobę
NOWORODKI 33.-36. tydzień ciąży: zaleca się dawkę 400 IU/ dobę
NOWORODKI I NIEMOWLĘTA: 0-6 miesięcy zaleca się dawkę 400 IU/ dobę, natomiast w 6-12 miesiącu życia dawkę 400- 600 IU/ dobę
DZIECI OD 1-10 ROKU ŻYCIA: zaleca się przebywać na zewnątrz przy bezchmurnej i słonecznej pogodzie przez 15 minut (odkryte ramiona, przedramiona i podudzia). Natomiast suplementacja, to dawka max. 800- 2000 IU/ dobę
DOROŚLI (Z OTYŁOŚCIĄ): suplementacja w dawce 1600- 4000 IU/ dobę
SENIORZY W WIEKU 65-75 LAT: suplementacja wit. D w dawce 800- 2000 IU/ dobę. Natomiast SENIORZY ZE ZNACZNĄ NADWAGĄ: 1600- 4000 IU/ dobę
SENIORZY > 75 roku życia: zalecana suplementacja w dawce 2000- 4000 IU/ dobę. Starsi seniorzy z otyłością: 4000- 8000 IU/ dobę

BEZPIECZNA DAWKA WIT. D:
noworodki i niemowlęta: 1000 IU/ dzień
dzieci (1-10 lat): 2000 IU/ dzień
młodzież (11-18 lat): 4000 IU/ dzień
dorośli i seniorzy: 4000 IU/ dzień
Ważna rola witaminy
Najważniejszą rolą jaką spełnia witamina D, to ochrona przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi:
NOWOTWORY: jeśli zadbamy o odpowiednią ilość witaminy w organizmie, to możemy wpłynąć na zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych. Badania prowadzone za granicą dowodzą, że dzienna suplementacja wit.D przez osoby dorosłe jest niezbędna, aby zmniejszyć ryzyko powstania raka okrężnicy, piersi, stwardnienia rozsianego lub cukrzycy typu I o połowę. Zalecana dawka dla osób dorosłych to: 4000-8000 j.m.
CHOROBY SERCA I NADCIŚNIENIE TĘTNICZE: skuteczniej możemy ochronić się przed udarem, zawałem serca lub chorobą wieńcową łącząc witaminę D z wapniem
UKŁAD KOSTNY: witamina D, fosfor i wapń są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kości oraz zębów (zarówno u dzieci jak i osób dorosłych jest odpowiedzialna za kształtowanie kości, zębów ich mineralizację i gęstość). Ta pierwsza, wspomaga ich wchłanianie i przewodnictwo w organizmie. Wit.D bierze udział w mineralizacji kości i regulacji gospodarki wapniowo- fosforowej. Stałe przyjmowanie witamin to redukcja ryzyka złamanych kości. Na osteoporozę (ubytek masy kostnej) najbardziej narażone są kobiety
CUKRZYCA: niski poziom wit. D wpływa na poziom cukru we krwi. Niższy poziom tej witaminy, wpływa na wyższy poziom cukru. Wit. D działa stymulująco na wydzielanie się insuliny. Utrzymując prawidłowy poziom stężenia glukozy we krwi, pomaga zapobiec cukrzycy typu II
inna rola:
KOBIETY W CIĄŻY: wit. D obok kwasu foliowego i żelaza stanowi ważny składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju prenatalnego dziecka. Znaczny niedobór wit. D może być problemem dla kobiety w ciąży- następstwem cukrzycy ciążowej
ODCHUDZANIE: wit. D może wpłynąć na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Kiedy w organizmie mamy prawidłowy poziom wit. D, wydziela się więcej hormonu- leptyny, która odpowiada za uczucie sytości

Do grup ryzyka niedoboru wit. D, zaliczamy:
choroby nerek
choroby wątroby
zaburzenia trawienia i wchłaniania
zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej
zaburzenia narządu ruchu
opóźnienie rozwojowe
choroby układu nerwowego
zaburzenia rozwoju somatycznego
choroby alergiczne
choroby autoimmunologiczne
choroby nowotworowe
choroby układu krążenia i metaboliczne
Niedobór wit. D jest zazwyczaj spowodowany małą ekspozycją i przebywaniem na słońcu. Pożywieniem również nie ukontentujemy całego zapotrzebowania na wit. D- to zaledwie 20%. Niedobór tej witaminy jest bardzo niebezpieczny dla osób dorosłych i starszych. Może wywoływać problemy w funkcjonowaniu systemu autoimmunologicznego. U dzieci grozi nieodwracalnymi wadami postawy. Wit. D związana jest również z rozwojem choroby Hashimoto (ważna jest w tym przypadku suplementacja wit. D3- możesz ją zamówić tutaj lub tutaj. POLECAM!)
Aby zaspokoić zapotrzebowanie osób w różnym wieku , warto sięgnąć po suplement : VITA buer D3, który znajdziesz tutaj 🙂
A jednorazowe małe shooty, które możesz wrzucić do torebki lub torby treningowej znajdziesz tutaj