grillowe przysmaki

grillowe przysmaki – czyli pomysły na zdrowe dania z grilla w majowe weekendy i nie tylko 🙂

na zewnątrz ciepło i przyjemnie, więc to dobry czas żeby spędzać go w gronie najbliższych rozpalając grilla. Kto ma już gotowy do rozpalenia i nałożenia na niego pysznych przekąsek?

uwielbiam czas spędzony w gronie rodziny i przyjaciół, uwielbiam też przygotowywać pyszne dania… Tym razem skupimy się na szybkich, prostych w wykonaniu, ale zdrowych potrawach grillowych 🙂 aż ślinka cieknie na samą myśl 🙂

bierzmy się do… pracy (do czytania i działania) , grillowe przysmaki same się nie zrobią 🙂

Kilka moich propozycji i pomysłów na dania do zgrillowania poniżej:

PIECZONE ZIEMNIACZKI– w całości w mundurkach lub pokrojone na łódeczki owinięte sreberkiem

wykonanie: to proste! umyte ziemniaczki w mundurkach włóż do sreberka, dodaj łyżeczkę masła i posyp ziołami (znajdziesz tutaj lub tutaj) (bazylią, pieprzem i posiekaną pietruszką lub koperkiem). Zwiń sreberko, włóż na grilla i gotowe !

ziemniaczki w sreberku
grillowane ziemniaczki z przyprawami

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI- dodatkowo z pomidorkami koktajlowymi i truskawkami

wykonanie: umyj warzywa i truskawki. Szparagi obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Podsmaż przez 4-5 minut na patelni (na oliwie z oliwek) z czosnkiem i jeśli lubisz potrawy na ostro – dodaj trochę chili. Odstaw do wystygnięcia. Pomidorki koktajlowe możesz zostawić w całości lub przeciąć na pół, tak samo truskawki. Połóż szparagi na spód dodaj pomidorki koktajlowe i truskawki. Do ozdoby i większej objętości sałatki dodaj np. mix sałat lub kiełki rzodkiewki. Delikatnie skrop całość oliwą z oliwek i posyp bazylią. Gotowe 🙂

pyszna sałatka ze szparagami

ZAPIEKANE SZPARAGI Z BOCZKIEM

wykonanie: umyj szparagi, obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. Owiń zielone szparagi w plasterki z boczku, dodaj łyżeczkę masła i zioła (pieprz, tymianek i pokrojony świeży szczypiorek lub koperek). Całość zawiń w sreberko lub połóż „luzem” na grillu. Po 10 minutach potrawa gotowa!

szparagi owinięte plastrami boczku

GRILLOWANE POMIDORKI LUB PAPRYKA Z FARSZEM

wykonanie: uszykuj i umyj duże pomidory lub paprykę. Górną część (1/4) przekrój (zostawiając 3/4 pomidora/papryki od spodu). Wydrąż miąższ z pomidorów i przełóż do małej miseczki/ lub wydrąż nasionka z papryki. Farsz z kaszą kuskus, orzechami i mozzarellą. Kaszę kuskus gotuj aż napęcznieje. Orzechy włóż na patelnię i praż ok.3 minut, po czym posiekaj. Mozzarellę pokrój na małe kawałeczki z natką pietruszki. Dodaj orzechy, mozzarellę do kaszy kuskus, wymieszaj. Farszem wypełnij wnętrze pomidorów, przykryj kapeluszem (który odcięto). Owiń sreberkiem i włóż na grilla. Po ok.10 minutach danie będzie gotowe! 🙂

Farsz z mięsem: możesz dodać np. mięso mielone (wcześniej przygotowane i podsmażone na patelni) lub inne mięso, którym chciałabyś/ chciałbyś wypełnić warzywa 🙂

SZASZŁYKI Z WARZYW BEZ MIĘSA LUB Z MIĘSEM

wykonanie: uszykuj i umyj warzywa: 1 cukinię, czerwoną/żółtą lub zieloną paprykę, kiść pomidorków koktajlowych, pieczarki, zielonego ogórka i cebulę. Warzywa pokrój w grubsze kostki lub plastry. Przygotowane warzywa nakłuwaj na drewnianą wykałaczkę. Szaszłyki posyp pieprzem, oregano i świeżo pokrojoną natką pietruszki. Możesz owinąć je w sreberko lub „luzem” położyć na grilla. Szaszłyki po ok.10 minutach będą gotowe do spożycia 🙂

Dodaj pokrojone w grubsze kostki mięso np. pierś z kurczaka, schab, mięso wołowe – co lubisz 🙂 mięso warto wcześniej pozostawić na parę minut w oliwie z oliwek z przyprawami (żeby naszło i było smaczniejsze) 🙂

PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SOSEM CZOSNKOWYM WŁASNEGO WYKONANIA

wykonanie: pierś z kurczaka delikatnie kroimy w plastry i przekładamy do miseczki gdzie znajduje się wcześniej przygotowana marynata- oliwa z oliwek (3-4 łyżki), zioła (oregano, pieprz i bazylia. Jeśli lubicie dania na ostro- dodajcie chili). Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Umyty szpinak kroimy drobno, przekładamy do miseczki, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Szykujemy sreberko i na nim po kolei układamy plaster mięsa, 3 łyżki szpinaku, plaster mięsa- i tak na przemian. Całość możemy przekłuć wykałaczką, owinąć sreberko i położyć na grilla. Danie będzie gotowe po 15-20 minutach grillowania 🙂

SOS CZOSNKOWY NA JOGURCIE NATURALNYM: do małej miseczki włóż 4 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżkę majonezu (dla gęstości). Włóż posiekane na drobno 3 ząbki czosnku. Dodaj 1 łyżeczkę pieprzu, szczyptę soli i 1 łyżkę majeranku. Całość wymieszaj. Odstaw do lodówki i gotowe na wieczorne grillowanie! 🙂

sos czosnkowy na jogurcie naturalnym

WIELOZIARNISTY CHLEBEK LUB BAGIETKA Z MASŁEM CZOSNKOWYM

wykonanie: chlebek lub bagietkę pokoić w plastry i posmarować masłem czosnkowym kupnym lub własnego wykonania (połowę masła delikatnie rozpuścić i włożył posiekany drobno czosnek, pieprz i szczyptę soli- całość wymieszać i posmarować pieczywo). Posmarowane pieczywo kłaść „luzem” na grilla. Opiekać niecałą 1 minutę jedną i drugą stronę pieczywa, gotowe ! 🙂

SAŁATKA WARZYWNA

wykonanie: uszykuj i umyj warzywa: pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, czerwoną paprykę, cebulkę, czarne lub zielone oliwki oraz sałatę lodową. Warzywa pokroić w plastry przełożyć do miski. Delikatnie oblać oliwą z oliwek, dodać przyprawy: pieprz, bazylię, świeżo posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Gotowe ! 🙂

KUKURYDZA

wykonanie: umytą kukurydzę włożyć w sreberko dodać łyżeczkę masła i przyprawy (np.świeżo posiekaną natkę pietruszki, oregano, pieprz). Położyć na grillu na 15-20 minut i gotowe ! 🙂

KISZONA KAPUSTA Z KISZKĄ

wykonanie: uszykuj sreberko, kiszoną kapustę. Kiszkę obrać z tzw. flaka. Na sreberko położyć 2 łyżki kapusty, na nią obraną kiszkę posypać bazylią lub majerankiem i owinąć sreberkiem. Włożyć na grilla na 20 minut. Gotowe ! 🙂

SER CAMEMBERT Z ZIOŁAMI

wykonanie: cały ser camembert przełóż do sreberka. Posyp całość ziołami (np.bazylią, pieprzem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz ostre dania możesz posypać chili). Jeśli nie lubisz ziół, nie dodawaj nic. Zawiń sreberko, połóż na rozpalonego grilla na 15 minut. Gotowe 🙂

grillowany camembert

GRILLOWANA CUKINIA

wykonanie: umyj cukinię, pokrój w grubsze plastry (możesz obrać ze skórki lub zostawić w całości). Włóż do miseczki. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: pieprz, bazylię, majeranek- co lubisz 🙂 i całość wymieszaj. Owiń plastry cukinii w sreberko lub pozostaw „luzem” na grillu na 15-20 minut. Cukinia będzie miękka i gotowa do konsumowania 🙂

Hmmm… aż ślinka cieknie na samą myśl o jedzeniu i potrawach z grilla ! Bierzemy się do pracy 🙂

Smacznego i miłego grillowania ! Dobrego weekendu kochani <3

2 myśli na temat “grillowe przysmaki

Dodaj komentarz