kuchnia śródziemnomorska to pyszne i zdrowe potrawy. Moja dieta zawiera dania z kuchni śródziemnomorskiej, którą stosuję już od dłuższego czasu. Warzywa i owoce wypełniają większą część diety. Smaku z zza granicy nie da się zastąpić… Będąc na wakacjach w Grecji poznałam prawdziwy, naprawdę niezapomniany smak potraw… wtajemniczyłam się jeszcze bardziej w lokalną kuchnię
Kuchnię śródziemnomorską od zawsze kojarzę z dużą ilością warzyw, owocami morza, oliwą, rybami oraz lekkością i delikatnym smakiem potraw. Co jeszcze najważniejsze… świeżością!

Podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej
wspomniałam o nich w pierwszym akapicie, są to m.in.:
warzywa
owoce i owoce morza
ryby (najczęściej przyrządzane są: sola, anchois, flądra)
aromatyczne przyprawy
wino
oliwa z oliwek (najlepsze jest dziewicza, extra vergine, znajdziesz ją tutaj)

Czego spożywa się najmniej w kuchni śródziemnomorskiej?
oczywiście mięsa… Jeśli jest spożywane to na prawdę rzadko… za granicą przyrządza się głównie jagnięcinę lub drób
Skąd wywodzi się kuchnia śródziemnomorska?
wywodzi się z krajów (w skład wchodzi 21 państw) basenu Morza Śródziemnego, np.:
Włochy,
Hiszpania,
Grecja,

tzw. wyspa zakochanych
private photo
Francja,
Egipt,
Maroko,
Liban
Dlaczego warto przejść na dietę śródziemnomorską?
Zalet jest wiele. Jedną z nich jest fakt, potwierdzony przez wielu doktorów i dietetyków, iż dieta śródziemnomorska, a raczej jej składniki zawierają wiele cennych pierwiastków. Przykłady? Ryby… w nich znajdują się kwasy tłuszczowe omega -3 oraz -6. Warzywa… w nich znajdziemy wszystkie niezbędne minerały (potas, magnez, fosfor, żelazo oraz jod). Cebula oraz czosnek mają silne działanie antybakteryjne. Ze względu na to, że w diecie śródziemnomorskiej nie stosuje się dużej ilości mięsa, to przeważają białka roślinne
Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z GRECJI
zalicza się do nich:
sałatka grecka z serem fetą, oliwkami i warzywami
sos tzatziki
mousaka (z zapiekanym bakłażanem)

by pixabay
Gyros z pitą i warzywami
Krestosupa (zupa grecka z wołowiną i ryżem)
Baklava (deser)
ouzo (lokalna grecka wódka) podawana z meze (mezedes), to inaczaej zakąski (sery lub pasty)
Masticha (grecki likier, który jest wzbogacony żywicą z drzewa mastyksowego)
Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z MAROKO
duża ilość mięsa- tzw. halal (głównie wołowina, baranina, kurczak)
Tajine – Tażin (gulasz)
zupa z soczewicy
Couscous (kasza kuskus)
Harira (zupa z baraniny, pomidorów, cebuli, selera i roślin strączkowych)

Baghrir (naleśniki lub placki z patelni)
Rfissa (potrawa z kurczakiem)
zupa z pomidorów
Harcha (słodki chlebek)
zioła (kminek, kolendra, imbir, curry, harissa, muskat)
daktyle, orzechy, pigwy
Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z FRANCJI
sery pleśniowe (brie, camembert)
tarta

naleśniki bretońskie
croissanty
Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z WŁOCH
makarony (spaghetti)
lazagne
Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z HISZPANII
fabada (gęsta zupa z białej fasoli)
paelia
sangria- słodkie wino
Tyle ile mamy Państw wchodzących w skład kuchni śródziemnomorskiej, tyle mamy potraw. Każda z nich jest inna… smaczna i wyjątkowa 🙂
Za to cenię sobie ten rodzaj kuchni. Cenię również za gościnność i pozytywne podejście do życia. Przebywając w Grecji, Włoszech lub innych Państwach basenu Morza Śródziemnego chociażby 3 dni… można zarazić się pozytywną energią i spokojnym podejściem do życia

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Poniżej umieściłam kilka przepisów na moje ulubione przysmaki 🙂 Może i Tobie się przydadzą? Smacznej uczty! 🙂
ZUPA-KREM Z CIECIERZYCY (4 porcje)
Potrzebne składniki:
- 500 g wody
- 10 g natki pietruszki, (1 pęczek)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g całych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 400 g odsączonej białej ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZUPY- KREM
kcal: 184 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany: 19,1 g
Tłuszcz: 10,1 g
ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z PARMEZANEM I MOZZARELLĄ
Potrzebne składniki:
- 100 g pokrojonego na kawałki sera parmezan,
- 20 g bazylii (2 pęczki liści)
- 500 g pokrojonych w ćwiartki pomidorów bez skóry,
- 3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w plastry
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- masło, aby natłuścić żaroodporne naczynie
- 150 g pokrojonego w kostkę sera mozzarella

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAPIEKANEGO BAKŁAŻANA
kcal: 288 kcal
Białko: 12,9 g
Węglowodany: 16,3 g
Tłuszcz: 21,6 g
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM
Potrzebne składniki:
- 500 g suchego makaronu typu tagliatelle z pszenicy durum
- woda (do ugotowania makaronu)
- 80 g pokrojonego sera parmezan,
- 100 g cebuli,
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany,
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego,
- 3 – 4 szczypty gałki muszkatołowej,
- 400 – 450 g świeżych liści szpinakU

WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU TAGLIATELLE (1 porcja)
kcal: 820 kcal
Białko: 23,5 g
Węglowodany: 107,8 g
Tłuszcz: 35,6 g
Smacznego 🙂