kuchnia śródziemnomorska

kuchnia śródziemnomorska to pyszne i zdrowe potrawy. Moja dieta zawiera dania z kuchni śródziemnomorskiej, którą stosuję już od dłuższego czasu. Warzywa i owoce wypełniają większą część diety. Smaku z zza granicy nie da się zastąpić… Będąc na wakacjach w Grecji poznałam prawdziwy, naprawdę niezapomniany smak potraw… wtajemniczyłam się jeszcze bardziej w lokalną kuchnię

Kuchnię śródziemnomorską od zawsze kojarzę z dużą ilością warzyw, owocami morza, oliwą, rybami oraz lekkością i delikatnym smakiem potraw. Co jeszcze najważniejsze… świeżością!

sałatka ze świeżych warzyw i serem fetą

Podstawowe składniki kuchni śródziemnomorskiej

wspomniałam o nich w pierwszym akapicie, są to m.in.:

warzywa

owoce i owoce morza

ryby (najczęściej przyrządzane są: sola, anchois, flądra)

aromatyczne przyprawy

wino

oliwa z oliwek (najlepsze jest dziewicza, extra vergine, znajdziesz ją tutaj)

oliwa z oliwek by pixabay

Czego spożywa się najmniej w kuchni śródziemnomorskiej?

oczywiście mięsa… Jeśli jest spożywane to na prawdę rzadko… za granicą przyrządza się głównie jagnięcinę lub drób

Skąd wywodzi się kuchnia śródziemnomorska?

wywodzi się z krajów (w skład wchodzi 21 państw) basenu Morza Śródziemnego, np.:

Włochy,

Hiszpania,

Grecja,

Grecja, Zakynthos, Cameo
tzw. wyspa zakochanych
private photo

Francja,

Egipt,

Maroko,

Liban

Dlaczego warto przejść na dietę śródziemnomorską?

Zalet jest wiele. Jedną z nich jest fakt, potwierdzony przez wielu doktorów i dietetyków, iż dieta śródziemnomorska, a raczej jej składniki zawierają wiele cennych pierwiastków. Przykłady? Ryby… w nich znajdują się kwasy tłuszczowe omega -3 oraz -6. Warzywa… w nich znajdziemy wszystkie niezbędne minerały (potas, magnez, fosfor, żelazo oraz jod). Cebula oraz czosnek mają silne działanie antybakteryjne. Ze względu na to, że w diecie śródziemnomorskiej nie stosuje się dużej ilości mięsa, to przeważają białka roślinne

Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z GRECJI

zalicza się do nich:

sałatka grecka z serem fetą, oliwkami i warzywami

sos tzatziki

mousaka (z zapiekanym bakłażanem)

mousaka
by pixabay

Gyros z pitą i warzywami

Krestosupa (zupa grecka z wołowiną i ryżem)

Baklava (deser)

ouzo (lokalna grecka wódka) podawana z meze (mezedes), to inaczaej zakąski (sery lub pasty)

Masticha (grecki likier, który jest wzbogacony żywicą z drzewa mastyksowego)

Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z MAROKO

duża ilość mięsa- tzw. halal (głównie wołowina, baranina, kurczak)

Tajine – Tażin (gulasz)

zupa z soczewicy

Couscous (kasza kuskus)

Harira (zupa z baraniny, pomidorów, cebuli, selera i roślin strączkowych)

zupa z baraniny

Baghrir (naleśniki lub placki z patelni)

Rfissa (potrawa z kurczakiem)

zupa z pomidorów

Harcha (słodki chlebek)

zioła (kminek, kolendra, imbir, curry, harissa, muskat)

daktyle, orzechy, pigwy

Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z FRANCJI

sery pleśniowe (brie, camembert)

tarta

tarta z owocami leśnymi

naleśniki bretońskie

croissanty

Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z WŁOCH

makarony (spaghetti)

lazagne

Najczęściej spotykane potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z HISZPANII

fabada (gęsta zupa z białej fasoli)

paelia

sangria- słodkie wino

Tyle ile mamy Państw wchodzących w skład kuchni śródziemnomorskiej, tyle mamy potraw. Każda z nich jest inna… smaczna i wyjątkowa 🙂

Za to cenię sobie ten rodzaj kuchni. Cenię również za gościnność i pozytywne podejście do życia. Przebywając w Grecji, Włoszech lub innych Państwach basenu Morza Śródziemnego chociażby 3 dni… można zarazić się pozytywną energią i spokojnym podejściem do życia

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Poniżej umieściłam kilka przepisów na moje ulubione przysmaki 🙂 Może i Tobie się przydadzą? Smacznej uczty! 🙂

ZUPA-KREM Z CIECIERZYCY (4 porcje)

Potrzebne składniki:

  • 500 g wody
  • 10 g natki pietruszki, (1 pęczek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g całych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 400 g odsączonej białej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZUPY- KREM

kcal: 184 kcal

Białko: 6,1 g

Węglowodany: 19,1 g

Tłuszcz: 10,1 g

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z PARMEZANEM I MOZZARELLĄ

Potrzebne składniki:

  • 100 g pokrojonego na kawałki sera parmezan,
  • 20 g bazylii (2 pęczki liści)
  • 500 g pokrojonych w ćwiartki pomidorów bez skóry,
  • 3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w plastry
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • masło, aby natłuścić żaroodporne naczynie
  • 150 g pokrojonego w kostkę sera mozzarella

WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAPIEKANEGO BAKŁAŻANA

kcal: 288 kcal

Białko: 12,9 g

Węglowodany: 16,3 g

Tłuszcz: 21,6 g

TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM

Potrzebne składniki:

  • 500 g suchego makaronu typu tagliatelle z pszenicy durum
  • woda (do ugotowania makaronu)
  • 80 g pokrojonego sera parmezan,
  • 100 g cebuli,
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego,
  • 3 – 4 szczypty gałki muszkatołowej,
  • 400 – 450 g świeżych liści szpinakU

WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU TAGLIATELLE (1 porcja)

kcal: 820 kcal

Białko: 23,5 g

Węglowodany: 107,8 g

Tłuszcz: 35,6 g

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz