Banoffee

Banoffee czyli połączenie krówki (kajmaku) z bananami. Pyszne ciasto do kawki, które łatwo wykonać 🙂

Kilka dni temu przeglądałam różne blogi kulinarne szukając inspiracji do zrobienia nowego ciasta. I tak trafiłam na jeden z nich, który mnie zainteresował. Włączyłam stronę, przeczytałam jakie składniki zawiera przepis, w jaki sposób wykonać ciasto. I postanowiłam, że przetestuję ten przepis. Ciasteczko proste w wykonaniu, a Sylwester już dziś… Na taką okazję będzie jak znalazł ! 🙂

Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie. Na samym końcu wpisu znajdziesz dwa przepisy (wersję zwykłą i wersję fit banoffee)

pyszne banoffee w wersji z bitą śmietaną

Pierwszy krok: krem budyniowy

Składniki, które będą potrzebne:

1 litr mleka (ja użyłam 2%)

2 żółtka

3 łyżki mąki pszennej (lub innej)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)

1/2 szklanki cukru (lub erythritol)

1 łyżka wanilii

200 g masła (extra lub inne)

składniki

Pozostałe składniki:

350-400 gram herbatników petitt beurre (tutaj)

500 gram masy krówkowej (kajmaku) (tutaj)

1 cytryna

3-4 banany

Od czego zacząć?

Jeśli masz uszykowane wszystkie składniki, to chwyć za mleko i odlej 1/2 szklanki. Resztę przelej do garnka i wstaw do gotowania. W szklance wymieszaj następujące składniki: dwie mąki, żółtka i wanilię. Gdy mleko zacznie się gotować wsyp cukier(lub erythritol) i dokładnie mieszaj. Gdy cukier się rozpuści wlej zawartość szklanki i energicznie mieszaj, ja użyłam rózgi. Chwilę gotuj, sprawdź czy zawartość garnka nie ma grudek. Zdejmij budyń, nakryj garnek(tak aby budyń się nie ściął) i odłóż do wystudzenia (na zewnątrz jest niska temperatura- świetne miejsce aby ostudzić budyń)

Sprawdź czy budyń wystygł. Jeśli tak, to zabieramy się za kolejną rzecz. Ubij masło na puszek i pod koniec ubijania dodawaj powoli łyżką porcje budyniu. Nadal ubijaj do jednolitej konsystencji bez grudek

krem budyniowy

Ok! Idziemy dalej…

Umyj cytrynę, przekrój na pół i wyciśnij sok. Przelej go do miseczki. Obierz banany, pokrój w kosteczkę i włóż do soku z cytryny, wymieszaj (dzięki temu banan nie straci koloru)

Uszykuj formę 32 x 19 (mała forma) i wyłóż papierem do pieczenia

I. Na samym dnie formy ułóż 1 warstwę ciastek

II. Na ciasteczka wyłóż budyń (1/4 garnka)

III. Na budyń wyłóż banany, które wcześniej moczyły się w soku z cytryny

banany w soku z cytryny

IV. Czas na kolejną warstwę budyniu

V. Wyłóż 2 warstwę ciastek

VI. Na ciastka trochę masy krówkowej (dobrze wymieszaj i delikatnie podgrzej, aby była płynna konsystencja- łatwiej będzie rozłożyć masę na ciastka)

VII. Na masę krówkową połóż 3 warstwę ciastek

VIII. Na ciasteczka wyłóż budyń

IX. Nałożyłam na budyń kajmak i w ten sposób zakończyłam ciasto

*X. Na budyń można nałożyć 4 warstwę ciastek i ubitą śmietanę wyłożyć na sam wierzch, a na nią kajmak

Ciasto gotowe! Odkładamy do lodówki, aby na drugi dzień cieszyć się pysznym smakiem 🙂 Można również konsumować w ten sam dzień po zrobieniu (po schłodzeniu 6 godzinnym) 🙂

Banoffee

Gotowe przepisy znajdziesz również w wersji pdf:

Smacznego ! 🙂

3 myśli na temat “Banoffee

  1. Great post. It’s good that you bring up this topic. It will be useful for a lecture to high school. Thanks! ps. I invite you to visit my website satik.pl Articles are in Polish, but maybe there is someone who understands this language 🙂

    1. Hey, thank you ! 🙂
      I’m glad that the article is interesting and can be useful for school. Visit me more often and I will visit your website 🙂
      Greetings 🙂

Dodaj komentarz