Banoffee czyli połączenie krówki (kajmaku) z bananami. Pyszne ciasto do kawki, które łatwo wykonać 🙂
Kilka dni temu przeglądałam różne blogi kulinarne szukając inspiracji do zrobienia nowego ciasta. I tak trafiłam na jeden z nich, który mnie zainteresował. Włączyłam stronę, przeczytałam jakie składniki zawiera przepis, w jaki sposób wykonać ciasto. I postanowiłam, że przetestuję ten przepis. Ciasteczko proste w wykonaniu, a Sylwester już dziś… Na taką okazję będzie jak znalazł ! 🙂
Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie. Na samym końcu wpisu znajdziesz dwa przepisy (wersję zwykłą i wersję fit banoffee)

Pierwszy krok: krem budyniowy
Składniki, które będą potrzebne:
1 litr mleka (ja użyłam 2%)
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej (lub innej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
1/2 szklanki cukru (lub erythritol)
1 łyżka wanilii
200 g masła (extra lub inne)

Pozostałe składniki:
350-400 gram herbatników petitt beurre (tutaj)
500 gram masy krówkowej (kajmaku) (tutaj)
1 cytryna
3-4 banany
Od czego zacząć?
Jeśli masz uszykowane wszystkie składniki, to chwyć za mleko i odlej 1/2 szklanki. Resztę przelej do garnka i wstaw do gotowania. W szklance wymieszaj następujące składniki: dwie mąki, żółtka i wanilię. Gdy mleko zacznie się gotować wsyp cukier(lub erythritol) i dokładnie mieszaj. Gdy cukier się rozpuści wlej zawartość szklanki i energicznie mieszaj, ja użyłam rózgi. Chwilę gotuj, sprawdź czy zawartość garnka nie ma grudek. Zdejmij budyń, nakryj garnek(tak aby budyń się nie ściął) i odłóż do wystudzenia (na zewnątrz jest niska temperatura- świetne miejsce aby ostudzić budyń)
Sprawdź czy budyń wystygł. Jeśli tak, to zabieramy się za kolejną rzecz. Ubij masło na puszek i pod koniec ubijania dodawaj powoli łyżką porcje budyniu. Nadal ubijaj do jednolitej konsystencji bez grudek

Ok! Idziemy dalej…
Umyj cytrynę, przekrój na pół i wyciśnij sok. Przelej go do miseczki. Obierz banany, pokrój w kosteczkę i włóż do soku z cytryny, wymieszaj (dzięki temu banan nie straci koloru)
Uszykuj formę 32 x 19 (mała forma) i wyłóż papierem do pieczenia
I. Na samym dnie formy ułóż 1 warstwę ciastek
II. Na ciasteczka wyłóż budyń (1/4 garnka)
III. Na budyń wyłóż banany, które wcześniej moczyły się w soku z cytryny

IV. Czas na kolejną warstwę budyniu
V. Wyłóż 2 warstwę ciastek
VI. Na ciastka trochę masy krówkowej (dobrze wymieszaj i delikatnie podgrzej, aby była płynna konsystencja- łatwiej będzie rozłożyć masę na ciastka)
VII. Na masę krówkową połóż 3 warstwę ciastek
VIII. Na ciasteczka wyłóż budyń
IX. Nałożyłam na budyń kajmak i w ten sposób zakończyłam ciasto
*X. Na budyń można nałożyć 4 warstwę ciastek i ubitą śmietanę wyłożyć na sam wierzch, a na nią kajmak
Ciasto gotowe! Odkładamy do lodówki, aby na drugi dzień cieszyć się pysznym smakiem 🙂 Można również konsumować w ten sam dzień po zrobieniu (po schłodzeniu 6 godzinnym) 🙂

Gotowe przepisy znajdziesz również w wersji pdf:
Smacznego ! 🙂
Zapraszam wszystkich do odwiedzenia mojej nowej strony http://www.analiza-swot.org. Znajdziecie tam artykuły z tematyki biznesowej, ekonomicznej, marketingowej…. KLIK
Great post. It’s good that you bring up this topic. It will be useful for a lecture to high school. Thanks! ps. I invite you to visit my website satik.pl Articles are in Polish, but maybe there is someone who understands this language 🙂
Hey, thank you ! 🙂
I’m glad that the article is interesting and can be useful for school. Visit me more often and I will visit your website 🙂
Greetings 🙂