Nowy talerz zdrowia obowiązuje od 2020 roku. Model talerza zdrowia to odzwierciedlenie Piramidy Zdrowego Żywienia (w zakresie artykułów spożywczych). Zaletą nowego modelu jest rekomendacja produktów spożywczych, które codziennie konsumujemy. Wybór produktów oraz spożywanie ich składa się na nasz styl życia (bywa zdrowy lub nie, wszystko zależy od nas 🙂 )

Patrząc na powyższy obrazek, dostrzegamy że talerz zdrowia został podzielony na trzy części. Co więc jest zawarte w trzech częściach talerza?
I. Informacja o tym, czego spożywać więcej
II. Informacja o tym, czego spożywać mniej
III. Informacja o tym, które z produktów możemy zamieniać na inne
Pamiętajmy, że są to ogólne zalecenia, które warto wdrożyć w swój zdrowy styl życia. Nie traktujmy nowego modelu talerzu zdrowia jako wyrocznię, coś co „muszę”… kupować, jeść i codziennie przestrzegać. Wybór odpowiednich produktów spożywczych, systematyczność i regularność przyjmowanych posiłków jest oczywiście istotna w zdrowym stylu życia, ale ma to być przyjemność, a nie „przymus”. Poznawanie nowych potraw, smaków i nawyków żywieniowych wpłynie pozytywnie na prowadzenie prawidłowego stylu życia. Nie będzie to monotoniczna czynność. Warto próbować i poznawać coś nowego 🙂
Pierwsze zagadnienie z modelu talerza zdrowia dotyczy produktów, których powinniśmy spożywać więcej w swojej diecie. Są to m.in.:
- w mojej opinii najważniejsze z nich , to warzywa i owoce (3/4 warzyw, 1/4 owoców),
- następnie ryby (tłuste morskie),
- orzechy,
- produkty zbożowe pełnoziarniste,
- nasiona roślin strączkowych,
- produkty mleczne (niskotłuszczowe)
A czego spożywać mniej?
- zdecydowanie soli,
- cukru,
- fast-foodów,
- czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego,
- słodzonych napoi
Zdrowymi zamiennikami mogą być:
- ryby, jaja, drób, nasiona roślin strączkowych, orzechy – zamiast mięsa czerwonego i wyrobów przetworzonych,
- woda – zamiast słodzonych i gazowanych napoi,
- niskotłuszczowe produkty mleczne – zamiast produktów mlecznych pełnotłustych,
- duszenie, gotowanie na parze i pieczenie – zamiast smażenia i grillowania produktów spożywczych,
- pełnoziarniste produkty zbożowe – zamiast przetworzonych produktów zbożowych

Owoce i warzywa
Na powyższym obrazku dostrzegamy, że warzywa (i owoce 1/4) stanowią 50% zdrowego talerza. Warzywa powinny dominować nad owocami i innymi produktami w codziennej diecie. Najlepiej, aby warzywa i owoce wybierać kolorowe. Kolor nie jest bez znaczenia, ponieważ różnego rodzaju warzywa i owoce zawierają wiele składników odżywczych, które dostarczamy do organizmu, a które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Białka i tłuszcze
Obejmują mniejszą część talerza zdrowia. Mięsa, które znajdują się na powyższym talerzu to chude mięsa i ryby (powinniśmy unikać mięs czerwonych i mięs przetworzonych). Innymi zdrowymi produktami w tym obszarze, są: jaja, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy
Węglowodany (produkty zbożowe)
Produkty zbożowe obejmują drugą ćwiartkę talerza zdrowia. Do zdrowych produktów zbożowych zalicza się: pełnoziarniste produkty spożywcze, kasze, ryż oraz chleb pełnoziarnisty

Nowe zalecenia żywieniowe rekomendowane przez NCEŻ IŻŻ (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Instytut Żywności i Żywienia) znajdziesz poniżej:


Warto zapoznać się z zaleceniami i wdrożyć te cenne wskazówki do swojego stylu życia. ZDROWIE! 🙂
A o nowej piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży, dorosłych i osób starszych poczytasz w następnym wpisie 🙂