ORZECHY

Orzechy, orzeszki… Kto lubi o tym czasie zrywać z drzewa i obierać z zielono-brązowej skorupki a później delektować się smakiem? 🙂

Dzisiejszym popołudniem harcowałam po drzewie, dość wysokim i rozłożystym… żyję i moje zbiory też 😁 Moja kolejna ulubiona czynność na zewnątrz 😝 Udane zbiory, obróbka orzechów no i smak… Od razu po obraniu musiałam spróbować… Smakowita chwila przy sprzyjającej aurze 🥰 czego chcieć więcej ? 😉

dojrzałe orzechy

Wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne. Mogą również obniżać ryzyko nowotworów i choroby wieńcowej. Zawartość orzechów:

*arginina (aminokwas, który chroni nasze serce),

*witaminy z gr.B,

*witaminę E (witamina ta chroni przed chorobami oczu tj.zaćma oraz przed chorobą wieńcową),

*selen (pomaga w zapobieganiu chorobom oczu i chorobom serca, zapobiega nowotworom),

*saponiny (o działaniu przeciwnowotworowym, utrzymują właściwe stężenie glukozy i cholesterolu oraz pobudzają układ odpornościowy),

*resweratrol (może chronić przed wylewem, wysokim stężeniem cholesterolu lub nowotworem),

*potas (może znacznie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszyć ryzyko wylewu),

*kwas elaginowy (przeciwutleniacz, może powodować zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych),

*kwas ALA- alfa-linolenowy (kwas tłuszczowy omega-3. Obniża ryzyko zawału serca i wylewu, łagodzi objawy zapalenia stawów),

*fitosterole (ochrona przed chorobą wieńcową oraz nowotworami).

Orzechy zawierają związki, które chronią nasze serducha 🙂 Zawierają również zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Gdy spożywamy orzechy zamiast tłuszczów nasyconych i kwasów „trans”, to obniża się stężenie cholesterolu i ryzyko wytwarzania blaszek miażdżycowych w tętnicach

Dobra rada 🙂

Aby zawarty w orzechach tłuszcz nie zjełczał, najlepiej przechowuj je w lodówce, ewentualnie zamrażarce

Kto lubi masło orzechowe? Możesz wykonać sama/sam takie masło, to nic trudnego! Prosty i sprawdzony przepis znajdziesz tutaj. A jeśli nie masz czasu lub nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni możesz zamówić w sklepie internetowym tutaj

Dla lepszego i intensywniejszego aromatu… podpiecz orzechy w piekarniku (5-10 minut wystarczy) 🙂

ORZECHY MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ DO…

**drobno posiekane orzechy użyj jako panierki do smażonych filetów z kurczaka lub ryby

**przesmaż posiekane orzechy na oliwie z oliwek z bułką tartą i zmieszaj całość z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym

**do podpieczonych i posiekanych drobno orzechów dodaj syropu klonowego. Możesz nimi polać lody lub mrożone jogurty

PYCHOTA! Zerwij, obierz, spróbuj !

Dodaj komentarz