Warzywo rubinowoczerwone? Jakie to warzywo? 🙂 Proste, bogate w składniki odżywcze i związki chemiczne (m.in.: błonnik, potas, kwas foliowy, saponiny czy antocyjany)… Mowa o BURACZKACH 🙂👍
Kilka ciekawostek
» wszystkie odmiany pochodzą od buraka dzikiego
» dziki burak rośnie na Bliskim Wschodzie oraz Indiach (do dnia dzisiejszego)
» buraka uprawiano od 722 roku p.n.e w ogrodach króla Merodaka-Beladana (nazwa selgu)
» około roku 400 p.n.e, buraki uprawiano w Grecji
» wszystkie gatunki oraz podgatunki zostały opisane w 1753 roku przez Karola Linneusza
» jest to roślina roczna (lub dwuletnia)
» buraczki wykorzystywane są do przemysłu cukrowniczego
» burak cukrowy zawiera 20% cukru
Buraczki zawierają :
*betacyjany
*szczawiany
*saponiny
*błonnik
*kwas foliowy
*betainę
Porady
°jeśli chcesz zachować betacyjany w buraczkach, to piecz je w piekarniku w całości, łącznie ze skórką. Jeżeli gotujesz buraczki bez skórki, odbierasz i kroisz, to zawarty w buraczkach barwnik przedostaje się do wody, jest utracony
°pijąc szklankę soku z buraków (niecodzienne, raz na jakiś czas), możemy uwolnić się od zgagi, obniżyć ciśnienie krwi, uchronić przed katarem oraz wzmocnić się
°buraczki łagodzą dolegliwości z menopauzą
°jedząc buraczki lub pijąc sok z buraków wzmacnia się nasz układ krwionośny
°buraczki są bogayym źródłem żelaza
°ugotowane buraki pokrój w kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, wciśnij sok z cytryny i dodaj do łososia
°sałatka z makaronem z buraczkami i warzywami. Do ugotowanego makaron z buraczkami dodaj pokrojoną paprykę, porę, cebulkę, ogórek zielony, pomidora, przyprawy oraz jogurt naturalny -do „sklejenia ” całości
°na tarce zetrzyj obrane, surowe buraczki. Dobry zamiennik marchewki do ciasta lub mufinek
°buraki zmiksuj z jogurtem naturalnym lub chuda śmietanką i octem winnym do smaku. Powstanie orzeźwiający chłodnik
°buraczki pokrój w grubsze plastry, posyp przyprawami, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piec przez 15-20 minut. Dodaj oliwę z oliwek
°pokrojone i ugotowane buraczki dodaj do kanapki z kurczakiem lub mięsem
°pokrojone w plastry surowe buraczki ułóż na talerzyk, polej delikatnie oliwą z oliwek, posyp pokrojonymi orzechami, dodaj pieprz i majeranek
°z buraczków powstaje przepyszna zupa! Do jedzenia z ziemniaczki, makaronem czy uszkami 😁 mniam 👍
Warto wiedzieć, że :
¦ wartość energetyczna buraczków (100g) ugotowanych /surowych, to: 44/43 kcal
¦wartość białka : 1,68/1,61 g
¦wartość tłuszczy : 0,18/0,17 g
¦wartość węglowodanów : 9,96/9,56 g
¦wartość błonnika : 2,0/2,8 g
Witaminy:
C : 3,6/ 4,9 mg
B6: 0,067/0,067 mg
A: 35/33 IU
E: 0,04/0,04 mg
Minerały :
Żelazo: 0,79/0,80 mg
Wapń : 16/16 mg
Potas: 305/325 mg
Sód: 77/78 mg
oraz inne 🙂
Warzywo rubinowoczerwone czyli buraczki można wykorzystać na wiele sposobów… Tutaj znajdziesz kilka sprawdzonych i pysznych przepisów 👍
Smacznego i na zdrowie!
💛