Warzywo rubinowoczerwone

Warzywo rubinowoczerwone? Jakie to warzywo? 🙂 Proste, bogate w składniki odżywcze i związki chemiczne (m.in.: błonnik, potas, kwas foliowy, saponiny czy antocyjany)… Mowa o BURACZKACH 🙂👍

buraczki

Kilka ciekawostek

» wszystkie odmiany pochodzą od buraka dzikiego

» dziki burak rośnie na Bliskim Wschodzie oraz Indiach (do dnia dzisiejszego)

» buraka uprawiano od 722 roku p.n.e w ogrodach króla Merodaka-Beladana (nazwa selgu)

» około roku 400 p.n.e, buraki uprawiano w Grecji

» wszystkie gatunki oraz podgatunki zostały opisane w 1753 roku przez Karola Linneusza

» jest to roślina roczna (lub dwuletnia)

» buraczki wykorzystywane są do przemysłu cukrowniczego

» burak cukrowy zawiera 20% cukru

Buraczki zawierają :

*betacyjany

*szczawiany

*saponiny

*błonnik

*kwas foliowy

*betainę

Porady

°jeśli chcesz zachować betacyjany w buraczkach, to piecz je w piekarniku w całości, łącznie ze skórką. Jeżeli gotujesz buraczki bez skórki, odbierasz i kroisz, to zawarty w buraczkach barwnik przedostaje się do wody, jest utracony

°pijąc szklankę soku z buraków (niecodzienne, raz na jakiś czas), możemy uwolnić się od zgagi, obniżyć ciśnienie krwi, uchronić przed katarem oraz wzmocnić się

°buraczki łagodzą dolegliwości z menopauzą

°jedząc buraczki lub pijąc sok z buraków wzmacnia się nasz układ krwionośny

°buraczki są bogayym źródłem żelaza

°ugotowane buraki pokrój w kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, wciśnij sok z cytryny i dodaj do łososia

°sałatka z makaronem z buraczkami i warzywami. Do ugotowanego makaron z buraczkami dodaj pokrojoną paprykę, porę, cebulkę, ogórek zielony, pomidora, przyprawy oraz jogurt naturalny -do „sklejenia ” całości

makaron

°na tarce zetrzyj obrane, surowe buraczki. Dobry zamiennik marchewki do ciasta lub mufinek

°buraki zmiksuj z jogurtem naturalnym lub chuda śmietanką i octem winnym do smaku. Powstanie orzeźwiający chłodnik

°buraczki pokrój w grubsze plastry, posyp przyprawami, ułóż w żaroodpornym naczyniu i piec przez 15-20 minut. Dodaj oliwę z oliwek

°pokrojone i ugotowane buraczki dodaj do kanapki z kurczakiem lub mięsem

°pokrojone w plastry surowe buraczki ułóż na talerzyk, polej delikatnie oliwą z oliwek, posyp pokrojonymi orzechami, dodaj pieprz i majeranek

°z buraczków powstaje przepyszna zupa! Do jedzenia z ziemniaczki, makaronem czy uszkami 😁 mniam 👍

zupa z buraczków gościła ostatnio u mnie w kuchni na obiad 👍

Warto wiedzieć, że :

¦ wartość energetyczna buraczków (100g) ugotowanych /surowych, to: 44/43 kcal

¦wartość białka : 1,68/1,61 g

¦wartość tłuszczy : 0,18/0,17 g

¦wartość węglowodanów : 9,96/9,56 g

¦wartość błonnika : 2,0/2,8 g

Witaminy:

C : 3,6/ 4,9 mg

B6: 0,067/0,067 mg

A: 35/33 IU

E: 0,04/0,04 mg

Minerały :

Żelazo: 0,79/0,80 mg

Wapń : 16/16 mg

Potas: 305/325 mg

Sód: 77/78 mg

oraz inne 🙂

Warzywo rubinowoczerwone czyli buraczki można wykorzystać na wiele sposobów… Tutaj znajdziesz kilka sprawdzonych i pysznych przepisów 👍

Smacznego i na zdrowie!

💛

Dodaj komentarz