Pizzerinki na cieście francuskim

Nie masz zbyt dużo czasu, aby przygotować coś pysznego i wartościowego na kolację w weekend? Podrzucam pomysł i przepis na PIZZERINKI 🙂 Jest to szybki i prosty przepis w wykonaniu. Nie potrzebujesz dużej ilości składników 🙂 Sprawdź co masz w lodówce lub leć na szybki shopping do sklepu i działaj 😀

Ps.super pracuje się we dwoje w kuchni! Miło razem spędzić czas w kuchni, zaangażować się i przygotować wspólnie pyszny posiłek. Smakuje dwa razy lepiej 😀 Owoce wspólnej pracy z Narzeczonym, opisałam poniżej:

Składniki, które przygotowaliśmy:

-ciasto francuskie,

-kukurydza,

-plastry salami,

-ser mozzarella mini kuleczki,

-oliwki zielone i czarne,

-czerwona papryka,

-pomidorki koktajlowe,

-ser gouda z ziołami (bazylią i pieprzem),

-sos pomidorowy

Od czego zacząć?

My zaczęliśmy od przygotowania i obróbki warzyw. Po pierwsze udaj się pod zlew, aby umyć dokładnie warzywa. Pomidorki przekroić na pół, paprykę w paseczki, oliwki czarne i zielone na pół. Kukurydzę odcedzić i wyłożyć na małą miseczkę. Mozzarellę przekroić na pół (jeśli będziesz miała/miał dużą to pokroić w kosteczkę). Ser gouda zetrzeć na tarce dodać do miseczki bazylię i pieprz, po czym wymieszać

Jeśli masz gotowe warzywka, to teraz nadszedł czas zająć się ciastem francuskim 🙂 My pokroiliśmy na mniejsze kwadraciki i rozłożyliśmy na dwóch blaszkach, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia

Ułóż kwadraciki ciasta francuskiego na blaszce i posmaruj sosem pomidorowym, po czym nałóż plastry salami, warzywa i ser goudę według własnego uznania 🙂 Pizzerinki mogą być różne ! Każda z czymś innym 🙂

Uwielbiam łączyć różne składniki ze sobą, tworzyć coś nowego i poznawać smaki. Najlepsza pizzerinka to ta z salami, oliwkami (czarne oliwki mogę jeść non-stop, uwielbiam ich smak, stąd sporo ich na pizzerinkach 😀 ) , pomidorkami i startym serem gouda z ziołami ! Polecam! 🙂

Całość włożyć do pieca rozgrzanego w 200 stopniach. Pizzerinki piec przez ok.20 minut- tak aby ciasto ładnie się wypiekło 🙂

Po 20 minutach pizzerinki gotowe do jedzenia! 🙂

Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz